torstai 22. joulukuuta 2016

Juhla ilman kakkua on kokous


Olin luvannut itselleni, etten enää osta mitään leivontakirjoja.
Sitten Karolina Tegelaarin uusin kirja julkaistiin ja tietenkin rikoin lupaukseni. Aivan mahtava kirja ja sieltä löysin uusimman lempikakkupohjan ohjeen.

Ystäväni (olen salaa hänet sellaiseksi ylentänyt, luvatta ja kysymättä) täytti vuosia ja tein hänelle pakkokakun.





     Suklaakakku  

     2 dl kasvimaitoa        
     1,5 dl vettä
     1 rkl omenaviinietikkaa
     3,5 dl sokeria            
     1,5 dl öljyä
     2 tl vaniljasokeria     
     4,5 dl jauhoja            
     1 tl soodaa
     1 tl leivinjauhetta     
     1/2 tl suolaa 
     1,5 dl kaakaojauhetta

     Mousse
     1 prk
Plantin kauravispi
     80 g suklaata sulatettuna

     Hilloksi valitsin aprikoosihillon.

     Kostutukseen käytin soijamaitoa, mutta mikä tahansa kasvimaito käy.

     Kuorrute
     200 g Violife tai 225 g Tofutti tuorejuustoa, huoneenlämpöisenä

     75 g tummansinistä Keiju margariinia, huoneenlämpöisenä
     80 g suklaata
     3-4 dl tomusokeria

Pohja: 
* Sekoita kulhossa maito, vesi ja viinietikka. Anna seistä pari minuttia, jotta maito hieman juoksettuu. Lisää sokeri, öljy ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin.


* Sekoita toisessa kulhossa kuivat ainekset keskenään ja lisää ne nestemäisiin kahdessa erässä. Sekoita kunnes ei ole enää jauhopaakkuja.

* Paista 175 C asteessa, riippuen vuoan koosta:
     25 cm  - n. 45 min kunnes hammastikkuun ei enää jää taikinaa.
     2 x 18 cm – n 35 min    kunnes hammastikkuun ei enää jää taikinaa.

     Minä tein kakun 2 x 18 cm vuoissa ja leikkasin kakkupohjat kahtia.

Mousse:

* Vaahdota jääkaappikylmä kauravispi kuohkeaksi sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Sulata suklaa vesihauteessa tai pienellä teholla mikrouunissa. Lisää hieman jäähtynyt suklaa vispin sekaan ja sekoita hyvin.
 
* Minä paketoin aina kakun muovikelmuun, jotta se pysyy kasassa ja ettei täytteet lähde vaeltelemaan. 
Laitoin kelmua jääkaappiin mahtuvalle leikkuulaudalle niin, että sitä jää toiselle puolelle roikkumaan n. 20 cm. Laitoin alimman kakkulevyn kelmulle ja kostutin sen silikonista pullasutia käyttäen. Levitin n. puolet moussesta pohjalle ja nostin toisen kakkulevyn moussen päälle. Kostutin ja levitin aprikoosihillon. Nostin kolmannen kakkulevyn hillon päälle ja kostutin sen. Levitin suklaamoussen, mutta en käyttänyt ihan kaikkea, sillä sitä olikin aika paljon. Nostin neljännen kakkulevyn moussen päälle ja paketoin kakun kelmuun.

* Laitoin kakun jääkaappiin tekeytymään yöksi. Kakun on hyvä antaa tekeytyä ainakin kuusi tuntia, jotta maut asettuvat ja kakku pysyy kasassa. 


Kuorrute (tein seuraavana päivänä):

* Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita huonelämmin tuorejuusto ja huonelämmin margariini keskenään sähkövatkaimella tai monitoimikoneella. Lisää sulanut, hieman jäähtynyt suklaa. Lisää lopuksi tomusokeri.

Kuorrutin kakun ja vihdoin otin käyttöön pyörivän koristelualustan. Jos olisin aiemmin ymmärtänyt miten paljon se helpottaa kuorruttamista, olisin kaivellut sen jo aiemmin kätköistäni. 


4 kommenttia:

  1. Juhlakakku 2! Oli hyvääääääää.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Ruotsissa ei ole tapana kostuttaa täytekakkua. Kostutitko vai annoitko mennä kuiviltaan? Oliko kuivaa?

    VastaaPoista
  4. Totta! Kostuttaminen on niin automaattista että unohdan aina mainita siitä. Kiitos! Kyllä, kostutin soijamaidolla. Olen suunnitellut ensi kakkuun maitokahvi kostutuksen. :)

    VastaaPoista